Aire comprimit exempt d’oli i gèrmens

Gèrmens, microorganismes, contaminants, residus, … quantes coses conté l’aire comprimit que utilitzes a la teva indústria i que amenacen la qualitat dels teus processos. I si treballes en alimentació, begudes, productes farmacèutics o amb productes igual de crítics l’amenaça és molt més greu.

En aquest post, parlarem de com evitar aquest perill. 

Perquè l’aire comprimit quedi exempt d’oli, gèrmens, i altres agents perjudicials hem de conèixer les seves causes i els problemes que poden comportar.

Com a tècnics de manteniment i responsables de producció hem de conèixer les solucions a aquests problemes quan anem a realitzar actuacions d’aire comprimit.

Tingues sempre en ment els requeriments de la teva indústria per una bona qualitat de l’aire, no només de la pressió i el cabal.

 

Som experts en aire comprimit, no només como a tècnics experimentats sinó també com subministradors d’equips de processos, pneumàtica i canonades. Des de la nostra oficina tècnica us anirem donant dosis de formació per ajudar-vos en el disseny, manteniment i gestió de sistemes complets i gestió de sistemes complets d’aire. Fins la utilització i des de la generació.

1. ¿Quina és la causa de la contaminació de l’aire?

Les partícules, els gèrmens, l’oli i la humitat son impureses que no podem evitar al estar presents en el propi aire ambient. Entren en les nostres canonades a través del compressor i hem d’eliminar-les, mitigar-les o evitar la seva proliferació.
A més  del propi procés de compressió es poden incloure contaminants addicionals als provinents de l’ambient. La contaminació pot provenir d’una infinitat de causes externes i internes. Per evitar funcionament incorrecte del sistema d’aire comprimit hem de mantenir nets els seus components, des de els compressors fins la valvulería o les canonades.

Les normatives que mesuren la qualitat de l’aire com la ISO 8573-1:2010 es centren en els tres contaminants més habituals: partícules sòlides, humitat i oli (hidrocarburs).


2. Per què en el sector alimentari és més crític?

Quan tractem amb industries e instal·lacions del sector alimentari, les conseqüències poden ser greus.  Existeix un perill constant de que l’aire sigui contaminat per impureses,  com l’oli o els gèrmens, i que puguin entrar en contacte amb el producte en aplicacions de transport, elements de processos, en el d’embalatge d’aliments. La humitat dintre de les canonades poden afavorir el creixement de colònies de gèrmens. Inclús l’aire de les fuites d’automatismes afecta a l’ambient d’una fabrica i pot contaminar zones teòricament netes.. Inclús evitant gèrmens i utilitzant lubricants de qualitat alimentaria es poden arribar a afectar les propietats organolèptiques dels aliments.

Les restriccions i exigències sanitàries pel que fa als productes de l’alimentació fan que mantenir una instal·lació i un aire comprimit net de impureses sigui vital.

Aquí et deixem un exemple de cóm actuar per renovar i netejar l’aire comprimit d’una sala de compressors, millorant la seva producció, en un client del sector alimentari.


3.-Problemes al sector alimentari

Els problemes que poden comportar un manteniment incorrecte dels sistemes d’aire comprimit al sector alimentari son varis:

• Contaminació per contacte directe tant amb el producte final com amb el material de envasat.
La condensació, l’oli líquid del compressor, el vapor d’oli o hidrocarburs gasosos que desprenen aromes, les partícules sòlides indesitjables (òxid, partícules de corrosió, abrasió,…), o els microorganismes son aspectes a tenir en compte en les nostres instal·lacions d’aire comprimit o en el manteniment del mateix.

Per contacte indirecte. Al alliberar aire comprimit i expandir-se aquest pot assolit altres objectes o productes a través de l’aire ambient.

Amb aquestes ajudes s’incentiva la reducció d’emissions de diòxid de carbó i el consum d’energia final a la indústria.

Com a guia de bones pràctiques per a la generació i tractament de l’aire comprimit per aplicació a industries d’aliments i begudes, les principals organitzacions reguladores i/o d’assessorament en aquesta qüestió, com son la ISO (International organization for standardization) o la BCAS (British Compressed Air Society) estipulant que s’ha de complir o excedir la ISO 8573-1:2010 d’acord amb:

CONTACTE DIRECTE → QUALITAT 2-2-1
CONTACTE INDIRECTE → QUALITAT 2-4-1

4.Solucions per evitar lubricants a l’aire comprimit

L’obtenció d’aire comprimit sense olis o altres agents contaminants es poden realitzar de diverses formes. En futurs posts parlarem de la filtració i l’assecat de l’aire, en aquest ens centrarem en l’eliminació de l’oli.

El primer es decidir, segons les necessitats del client, si l’aire comprimit sense olis ha d’estar centralitzat o descentralitzat, es a dir, si farem un tractament centralitzat per a tot el caudal del aire distribuït o si distribuirem aire de menor qualitat i augmentarem la seva puresa amb tractament en el punt d’utilització. A partir d’aquesta planificació inicial disposarem de diversos sistemes i tractaments:


5.-Tractament per catàlisis. Descomposició de l’oli

La utilització d’un catalitzador independent de les condicions d’aspiració, en comptes dels filtres habituals, ens aporta un procés de producció exempt d’oli, gèrmens o bateries.

Es tracta del mètode més eficient, fàcil d’instal·lar i costos més baixos de manteniment.

A través del catalitzador es neteja l’oli de l’aire comprimit i es controla l’energia tèrmica necessària per a que les impureses no es travessin als sistemes de producció.


6.-Tratacment per absorció. Absorció amb carboni actiu

Alliberar d’olors i sabors l’aire comprimit que passen pels compressors és fonamental a una indústria alimentaria per que no afecti als seus productes acabats.

Es poden utilitzar microfiltres o filtres de carbó actiu, però per a volums majors recomanem la utilització de absorbents per eliminar els vapors de hidrocarburs o olis residuals.

Es tracta d’un sistema que protegeix de l’entrada d’aire i proporciona una llarga vida útil.


7.-Compressors exempts d’oli. Evitar l’oli afegir en generació

Gracies als compressors exempts d’oli l’aire comprimit no entra en contacte amb agents líquids o gasosos. Es mantenen segellats i ofereixen la màxima precisió. Recomanem les gammes Sierra i Nirvana oli-free de la nostra marca representada Ingersoll Rand.

No obstant, aquest sistema implica alts costos d’inversió,  i una pressió operativa limitada.


Un dels proveïdors de sistemes exempts d’oli amb el que més confiem a Daunis és BEKO Technologies i els seus sistemes BEKOKAT®. Et recomanem que facis un cop d’ull a la seva pàgina web per informar-te de les millors aplicacions d’aire comprimit per a les teves instal·lacions.

Recorda que, sobretot per als teus clients del sector alimentari, les conseqüències d’un aire comprimit en mal estat o amb impureses poden representar una mala qualitat dels seus productes i una pèrdua econòmica important.

Si tens dubtes o vols que t’assessorem des de Daunis, contacta amb nosaltres.

Publicat el Categories Indústria, Aire comprimit
Utilitzem cookies per personalitzar la teva experiència. Si segueixes navegant estaràs acceptant el seu ús. Més informació.