Com instal·lar un aire condicionat amb èxit?

Com instal·lar un aire condicionat amb èxit?

Per saber com instal·lar un aire condicionat és important saber que fa més de 120 anys que la refrigeració moderna és a les nostres vides. Segons els historiadors, Willis Haviland Carrier va ser el primer dissenyador a crear el primer sistema d’aire condicionat el 1902.

Sabem que cada instal·lació requereix uns passos indispensables per fer-la amb èxit. Per això, en aquest article del bloc us mostrarem els principis bàsics que heu de tenir en compte per realitzar una instal·lació d’aire condicionat adequada.

D’aquesta manera, els teus clients quedaran satisfets des del moment de la contractació fins a la instal·lació i posterior posada en marxa de l’aparell a casa o locals comercials.

Tipus d’aire condicionat

A l’actualitat existeixen diferents sistemes de ventilació i aire condicionat.

Per conèixer quin és el més adequat per al teu client primer de tot has d’analitzar a quin tipus d’instal·lació t’estàs enfrontant: industrial, comercial o domèstica.

Un cop tinguis clar el lloc on s’instal·larà el producte d’aire condicionat i/o ventilació, és moment de determinar quin producte és el més adequat pel teu client en funció de factors com ara: característiques (potències, mesures, avantatges), tecnologies, qualitat , preu, entre d’altres.

A Daunis treballem amb les primeres marques d’aire condicionat per cobrir totes les necessitats que hi hagi al mercat.

Tot seguit, comentarem els tipus d’aire condicionat i sistemes de ventilació que disposem a Daunis i per què són tan rellevants.

Aire condicionat domèstic

Equips portàtils

Els equips portàtils tenen un compressor intern (el condensador) que absorbeix l’aire de l’habitació i el refreda. A diferència d´un equip d’aire condicionat split o bomba de calor, concentra en un mateix aparell la unitat interior i l´exterior pel que resulten menys eficients.

Split

El split és el rei d’aquesta categoria gràcies a la seva instal·lació ràpida i per la qualitat-preu.

Sabies què “split” en anglès significa dividir? L’elecció d’aquest nom no va ser aleatòria, sinó que es va fer pensant en la infraestructura del producte: una unitat es col·loca dins de l’habitatge mentre que l’altra unitat es col·loca a l’exterior, a la façana i terrassa. La part que es situa a l’interior s’encarrega d’absorbir l’aire calent per refredar-lo i l’exterior té la funció de llençar aquest aire calent al carrer.

MultiSplit

A partir del split van sorgir altres variants com el multisplit (que té diverses unitats a l’interior que comparteixen la mateixa unitat exterior) i altres tipus d’aire condicionat també comuns a llars, com el fancoil, que funciona mitjançant una caldera de gas o sistema de aerotèrmia, l’aire condicionat solar (que funciona gràcies a l’energia solar) o els aires condicionats portàtils, que només tenen una unitat interior.

Bombes de calor

Actualment s’està imposant com a energia renovable per climatitzar habitatges sistemes d’aerotèrmia coneguts com a bombes de calor per a aire-aigua i podem tenir aire fred i aire calent així com aigua calenta sanitària.

Bombas de calor

Treballem amb grans marques per a aplicacions domèstiques i industrials, com ara HeatsunAir, BAXI, Panasonic, Samsung, Daikin, Haier, LG, Viessmann o Ariston, entre d’altres. En definitiva, totes les marques líders en innovació de climatització.

Aire condicionat comercial i industrial

Els locals comercials, oficines, naus…presenten unes necessitats tèrmiques o altres en funció de la ubicació (clima càlid o fred), mida i fins i tot el nombre de persones que habitaran l’espai. Tenint en compte aquests factors, pots deduir el tipus d’aire condicionat que serà més adequat.

Per climatitzar un local comercial o nau industrial els productes més coneguts són: Conductes, Cassets, sistemes VRV, roof top, refredadores d’aigua i cortines d’aire.

Conductes

Els conductes són un sistema pel qual es distribueix o recircula l’aire tractat entre l’aparell condicionador i els espais condicionats, o bé, en una ventilació, s’extreu l’aire viciat d’un local o es proporciona aire nou des de l’exterior. Per complir aquesta missió de forma pràctica, els conductes s’han de dimensionar dins de certes limitacions preestablertes, relatives a l’espai disponible, velocitat, nivell sonor, pèrdues de càrrega, pèrdues o guanys de calor i fugides.

Una de les solucions amb més èxit entre els nostres clients són els sistemes de climatització per a la difusió de l’aire mitjançant conductes tèxtils, sobretot en grans superfícies. Si vols més informació pots llegir el nostre post de conductes tèxtils fent clic aquí

Cassettes

Els Cassettes funcionen exactament igual que un split, però amb una variació: la unitat interior s’instal·la exclusivament al sostre, al contrari que el multisplit que s’instal·la a les parets. És l’opció preferida a les oficines, ja que permet distribuir millor l’espai i ocupar aquest espai a la paret per prestatgeries, armaris o qualsevol tipus d’articles d’oficina.

VRV

L’aire condicionat VRV (Volum Refrigerant Variant) és de grans dimensions: la seva unitat exterior ocupa força espai mentre que les interiors solen estar formades per 2-3 unitats. Aquest sistema és recomanable per a espais de grans dimensions.

Rooftop

Pel que fa al rooftop, és un tipus de sistema compacte molt utilitzat en pavellons esportius, naus industrials i també en centres comercials, com el seu company VRV degut a, en gran mesura, pel sistema compacte de refrigeració.

Refredadores d’aigua

Una cosa a destacar de les refredadores d’aigua és que és l’únic sistema que utilitza un bescanviador de calor que transforma l’aigua en aire. És un dels sistemes menys utilitzats ja que es necessiten una sèrie d’elements indispensables per assegurar-ne el funcionament, com ara una xarxa de canonades o bombes d’aigua, entre d’altres.

Cortines d’aire

Les cortines d’aire són una solució de ventilació ideada per evitar les pèrdues de calor creant una barrera invisible sobre la porta per separar dos ambients diferents de manera eficient i sense limitar l’accés de les persones o vehicles. L’estalvi energètic de la cortina d’aire redueix el cost de calefacció i refrigeració més del 80% mentre manté i protegeix la climatització interior i el confort de la gent.

Manté l’ambient net de plagues i insectes, pols, partícules en suspensió, contaminació, olors i atura els corrents d’aire fred i calent

Tractament de l’aire

Per assegurar un mínim estàndard de qualitat d’aire s’han de mantenir diferents paràmetres controlats per a una ventilació correcta com ara mantenir la concentració de contaminants, temperatura i humitat en condicions de confort per a les persones.
Per això, mantenir un espai net, amb aire renovat i lliure d’humitat és important.

Deshumificadors

Els deshumidificadors són equips destinats a reduir la humitat ambiental.

Ideals per a ús de processos industrials amb equips de gran potència, els sistemes de deshumidificació són necessaris per evitar problemes generats per un excés d’humitat a l’ambient, persones o materials. El seu funcionament consisteix a passar un corrent d’aire per un evaporador, el qual està a una temperatura per sota del punt de rosada, provocant que la humitat ambiental es condensi i degoti a un dipòsit o un desguàs. Després de ser assecat i refredat l’aire passa pel condensador, de manera que recupera la temperatura ambiental i disminueix encara més la seva humitat relativa.

Purificadors d’aire

Als purificadors d’aire, l’exposició als contaminants de l’aire en espais interiors està relacionada directament amb la salut i la confortabilitat de les persones.

Els purificadors d’aire són dispositius que capturen els contaminants existents a l’aire interior. L’aire brut circula a través de diferents etapes filtrants, i torna lliure de partícules perjudicials a l’interior d’un habitatge, local o oficines.

Són, per tant, ideals per a locals o edificis que no disposen d’un sistema de ventilació adequat o com a complement en l’eliminació de contaminants específics, entre ells virus i bacteris.

A Daunis tenim aliances amb marques de renom com ara Trau, especialitzats en deshumidificadors d’aigua. O Soler & Palau especialistes en purificadors d’aire i unitats de ventilació.

De quins components estan fets els aires condicionats?

Dir que els sistemes de funcionament dels aires condicionats són simples és una afirmació molt atrevida. De fet, estan compostos per desenes de components que fan funcions diferents en funció del producte d’aire condicionat.

En aquest post disseccionarem el split, el producte més comú als habitatges domèstics (i el que més instal·lacions realitzaràs). Les parts d’un aire condicionat són les següents:

Unitat interna

Es a dir, l’aparell en si, el que se situa dins de la llar:

Filtre d’aire: són els encarregats de recollir totes les motes de pols, pol·len i bacteris que es troben a l’ambient.
Evaporador: el responsable de refredar l’espai i/o la sala gràcies a l’intercanvi de calor entre l’aire calent d’aquest i el fluid refrigerant.
Deflector: És com una capa protectora que es posa a la part davantera de l’aire condicionat per evitar que l’aire surti directament cap als habitants de la sala i/o espai.
Desguàs: s’encarrega d’evitar que l’aigua s’acumuli a l’evaporador. És un tub que transporta l’aigua cap a un altre lloc.

Unitat externa

Ventilador: el seu paper és fer l’intercanvi de calor per expulsar l’aire calent.
Condensador: s’encarrega de fer l’intercanvi de l’aire exterior i el refrigerador.
Compressor: és l’aliat del condensador, ja que s’encarrega d’augmentar la pressió del refrigerant.

Consells per fer una instal·lació d’aire condicionat amb èxit

A l’hora de completar una instal·lació d’aire condicionat amb èxit, has d’assegurar-te que compleixes els passos que deixem en aquesta checklist:

  1. Estudiar cada cas. Són molts els factors que poden influir a la climatització eficient d’un espai. Els materials de les parets, la temperatura que es rep de l’exterior, no és el mateix una finestra orientada al nord que sí que està orientada al sud. I per descomptat, la forma i la mida segons els metres quadrats de l’habitatge del teu client.
  2. Determinar el sistema d’aire condicionat més adequat per el client. Com hem comentat en línies anteriors, cada espai i cada persona tenen unes necessitats diferents. El client t’agrairà que li expliquis totes les alternatives perquè prengui una decisió ajustada a les seves necessitats i economia.
  3. Triar el lloc perfecte on es col·locarà l’aire condicionat. De vegades els clients tenen unes expectatives diferents i en la seva ment ja han visionat on quedaria més ben situat l’aparell. Tanmateix, és una decisió que cal prendre des d’una perspectiva professional, tenint en compte tant la instal·lació interior com l’exterior.
  4. Col·locació de la unitat interior. Assegura que a la teva caixa d’eines comptes amb llapis, un anivellador, un trepant, tacs, entre d’altres. Revisa el maletí abans d’anar a casa i/o local comercial on realitzaràs la instal·lació, així tens totes les eines sota control.
  5. Instal·lar la unitat exterior. És un tipus d’instal·lació que no queda gaire estètica, per la qual cosa el teu client premiarà que dissimulis, en la mesura que sigui possible, les dimensions i/o infraestructura de l’aparell com tapar els cables amb canaletes, entre d’altres.
  6. Prova i posada en marxa. Abans d’abandonar l’espai assegura que el sistema d’aire condicionat instal·lat funciona sense problemes i correctament. És la manera més eficaç per assegurar-se que la instal·lació ha estat satisfactòria.

Pot semblar una llista molt òbvi, però si bé és cert que un detall que s’escapi, per petit que sigui, pot despertar una opinió negativa del teu client.

Recomanacions sobre el manteniment d’un aire condicionat

Un cop hagis completat la instal·lació de l’aire condicionat és recomanable que expliquis al teu client la importància de fer manteniments rutinaris, diaris i correctius per allargar la vida útil de l’equip.

1. Preventiu.

El primer pas és la desinfecció de l’evaporador i la neteja dels filtres per facilitar-ne el flux d’aire. En èpoques en què augmentem l’ús de l’aire condicionat, com a l’estiu, és normal que els filtres acumulin bacteris o brutícia. Els difusors, registres, i/o reixetes, són extrets i netejats.
A Daunis disposem de desinfectants i fungicides per eliminar olors a circuits d’aire condicionat. Aquesta aplicació elimina les partícules orgàniques a l’aire.

En cas que es tracti d’una instal·lació amb conductes d’impulsió, tornada i extracció, s’han de netejar amb aspiradors de gran potència.

Un consell que podeu donar al vostre client és netejar l’aparell de forma general amb una baieta tradicional. L’evaporador és molt sensible i és probable que la brutícia quedi acumulada. Si això passa, estem forçant la turbina perquè augmenti la seva potència, i, en conseqüència, el consum.

També pots recomanar una higiene del tub de desguàs, per evitar que formi taps de brutícia i es desembussi. Només cal utilitzar un passacables, per exemple, per ficar-lo pel tub i eliminar així les motes de pols que s’hagin pogut acumular.

2. Correctiu.

Una altra part important és la comprovació de paràmetres de funcionament com ara la calor, la temperatura, la pressió, la humitat, la temperatura de punt de rosada… per a un ús eficient de l’equip.

Esperem que aquest post t’ajudi a afrontar la teva propera instal·lació.

Publicat el Categories Instal·ladors, Aire condicionat
Utilitzem cookies per personalitzar la teva experiència. Si segueixes navegant estaràs acceptant el seu ús. Més informació.